Johanna Vendelin Ihmisten ja luonnon asialla

Uusi alkoholilaki – holhouspolitiikan huipentuma

  • Uusi alkoholilaki – holhouspolitiikan huipentuma

Suomessa on syvään juurtunut usko holhoavan alkoholipolitiikan ylivertaisuuteen alkoholin aiheuttamien kansanterveydellisten haittojen ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on valjastettu suoltamaan holhouspolitiikkaa tukevia lausuntoja ja raportteja. Vitkuttelu alkoholilakiesityksen kanssa kuuluu asiaan. Koska kyse on suomalaisten tunteita kuohuttavasta asiasta, päätettiin lakiesitys tuoda eduskuntaan vasta kuntavaalien jälkeen.

Suomi on osa EU:ta, mutta haraa epätoivoisesti eurooppalaista vapautta vastaan. Me täällä Pohjolan Impivaarassa haluamme "omintakeiseen kansanluonteeseen" vedoten kieltää vapaan alkoholikulttuurin ja samalla pönkittää Alkon monopoliasemaa. Kun viinarallia Viroon ei saa kiellettyä, ja  valtio toisaalta tukee juopottelureissuja matkustajalaivoille myönnettävien yritystukien muodossa, niin kieltolistan ainoaksi vaihtoehdoksi jäi alkoholin nettikaupan kieltäminen – tai ainakin yritys kieltää nettikauppa. EU:n tuomioistuin sitten päättäköön, onko tämä EU:n kilpailulainsäädännön mukaista.

Valitettavasti sosiaali- ja terveysministeriön kansanterveystyö alkoholihaittojen ehkäisemiseksi on täysin epäuskottavaa. Päihteiden aiheuttamia haittoja pitäisi ehkäistä ja samalla alkoholiverotuksen tuomista euroista olisi pidettävä kiinni. Valtion harjoittama kaksinaismoralismi – vaikka onkin koko nykyisen alkoholipolitiikan tunnetuimpia epäkohtia – saa poliitikkojen toimesta jatkua yhä edelleen. Uudessa lakiesityksessä ei ole ainuttakaan kohtaa, joka horjuttaisi Alkon monopoliasemaa. Kuitenkin Alkon monopolin ylläpitäminen nakertaa jatkuvasti koko kansanterveystyön uskottavuutta.

Tilastojen valossa Suomen holhoava alkoholipolitiikka ei ole johtanut vapaampaa alkoholikulttuuria noudattavia maita pienempään alkoholin kulutukseen, mikä ilmenee  esimerkiksi WHO:n maailmanlaajuisesta alkoholinkulutuksen raportista. Alkoholinkulutus henkeä kohden (litraa puhdasta alkoholia) vuosina 2008-2010 oli Suomessa 12,3, Virossa 10,3, Saksassa 11,8, Ranskassa 12,2 ja keskimäärin koko EU-alueella 10,9. Suurempi alkoholinkulutus korreloi alkoholihaittojen kanssa, mutta tiukempi holhous (alkoholin saatavuuden rajoittaminen ja kireä verotus) ei näiden tilastojen valossa näytä korreloivan vähäisemmän alkoholinkulutuksen kanssa. 

Uusi alkoholilakiesitys on pelkkää tyhjänpäiväistä näpertelyä. Höllennyksiä toisaalla yritetään kumota tiukennuksilla toisessa kohdin. Yksi erikoisimmista ratkaisuista on kaupassa myytävien juomien prosenttirajan nosto 4,7%:sta 5,5%:n. Tämä sallisi ns. nelosoluen tulon kauppoihin – "nelosolut" tosin poistui alkoholilaista jo 1994, yli 20 vuotta sitten. Todellinen uudistus järjellisempään suuntaan olisi ollut kaikkien vahvojen oluiden ja viinin myynnin salliminen kaupoissa ilman keinotekoista prosenttirajaa. Vahvoilla oluilla tarkoitan olutharrastajien suosimia erityyppisiä oluita, joihin tavallinen Koffin punaisen tai Karhun nelosen suurkuluttaja ei edelleenkään koskisi niiden kalliimman hinnan vuoksi. 

Perusasetelma ei uudessa alkoholilaissa ole muuttumassa miksikään: Suomessa on tulevaisuudessakin valtion monopoli, Alko. Kuitenkin meidän olisi jo vähitellen ymmärrettävä, ettei Suomi voi loputtomiin leikkiä olevansa Pohjolan perukoiden suljettu systeemi, joka toteuttaa Euroopan Unionin keskeistä periaatetta eli tavaroiden vapaata liikkuvuutta silloin, kun se sille sattuu sopimaan. Parempi olisi suosiolla yhtenäistää käytäntöjä muun Euroopan kanssa. Ensimmäinen askel todellisen uudistumisen tiellä olisi Alkon yksityistäminen. Voin vain kuvitella, miten monta kertaa jono ulottuisikaan korttelin ympäri, kun katajainen kansa tuulipuvuissaan ryntäisi osallistumaan tähän todelliseen kansallisantiin. Monopoli-Alkosta eroon pääseminen tietäisi loppua myös valtion kaksinaismoralismille. Kansanterveystyön tekeminen voitaisiin aloittaa puhtaalta pöydältä. Ja jos alkoholia ei valtion toimesta mystifioitaisi, voisi kansalaisten suhtautuminen alkoholiin muuttuakin pikku hiljaa. Kenties alkoholi ei tulevaisuudessa enää olisikaan päivänpolttava puheenaihe.

Kannatan vaihtoehtoista alkoholipolitiikkaa: sallitaan vapaampi alkoholin nauttiminen kansalle, samalla kun kohdistetaan ennaltaehkäisevä päihdetyö tehokkaammin oikeaan osoitteeseen: syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin ja pitkäaikaistyöttömiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi ei tule koskaan nousemaan nykyisellä holhouspolitiikallaan.

Alkoholipolitiikan fokusoituminen Suomessa saa suhteettoman paljon voimavaroja todellista talouden haasteista.

Suomi on askartelijoiden luvattumaa. Pyöritään oman navan ympärillä, eikä nähdä kokonaisuuksia.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Pelkästään katsomalla, missä kansanosissa alkoholisoituminen on eniten ongelmana, näkee suoraan ettei ongelma ratkea saatavuutta rajoittamalla tai hintoja nostamalla. Juuri ne, jotka pahiten ovat ongelmissa tekevät vaikka kiljua jos kaljakauppa on liian kaukana tai siellä on liian kallista.

Kieltämällä ulkomaisten nettikauppojen käyttö rajataan pelkästään sitä osaa alkoholinkäytöstä, joka voisi Suomen alkoholikulttuurin pelastaa.

Käyttäjän JuhaniRyn kuva
Juhani Röynä

Äänestäkää vaan k-puoluetta niin mikään ei muutu.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain...

Tuon mukaan kulutus oli vuonna 2015 10,8 litraa jokaista yli 15-vuotiasta kohtaan. Toisaalla THL:n sivuilla mainitaan, että 10% yli 15-vuotiaista juo puolet kaikesta alkoholista.

Kun siis kokonaiskulutus on n. 50 milj. litraa puhdasta alkoholia, saadaan laskettua, että se 10% kuluttaa 54 l/henki/vuosi ja se 90% 6 l/henki/vuosi.

6 l puhdasta alkoholia on 61 pulloa viiniä, eli 1.2 pullo viikossa tai tölkki keppanaa päivässä.

Eli 90% ei ole keskimäärin ongelmallisia, ja 10% on keskimäärin tavattoman ongelmallisia. Mutta kuten Ala-Ollila sanoi, saatavuuden rajoittaminen ei vaikuta tähän ryhmään.

Toimituksen poiminnat