Korvausehdotus vene- ja moottoripyöräveroille

Aiemmin tällä viikolla hallitus päätti luopua kaavailemistaan vene- ja moottoripyöräveroista. Veroehdotukset eivät ehtineet edes eduskuntaan asti, mutta kansan tietoisuuteen ne upposivat sitäkin paremmin. Kauppalehden mukaan hallituksen verovalmistelu on tähän mennessä vienyt rekistereistä pois noin 100 000 moottoripyörää ja yli 4 600 venettä. Tästä aiheutuneet vakuutusverojen tappiot valtiolle ovat 15 miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan valtion menetykset arvonlisäveroista, polttoaineveroista sekä arviot veneiden ja moottoripyörien kaupankäynnin vähentymisestä, niin veron vaikutus on arviolta 35 miljoonaa euroa miinusta valtion kassaan.

Kyseisillä vene- ja moottoripyöräveroilla olisi pitänyt ennen viime syyskuuta tehtyjen arvioiden mukaan tulla valtion kassaan lisää rahaa 50 miljoonaa euroa. Timo Soinin puheet syksyn budjetti-infossa "herrojen huvikuunareiden ja juppikoottereiden" verollepanosta aiheuttivat kuitenkin käänteisen vaikutuksen. Soinin joulukuinen tarkennus aiempaan puheeseensa: "juppikootteri eli vesijetti", ei sekään auttanut yhtään asiaa. Nyt hallitus on kiusallisessa tilanteessa, missä valtion kassavaje on kasvanut 35 miljoonalla eurolla entisestään. Mitä hallituksen pitäisi tehdä seuraavaksi? Mistä korvaava summa?

Olisi korkea aika myöntää, että uusien verojen tai veronkorotusten tie on Suomessa kuljettu loppuun. Kansalaiset eivät enää niele kiltisti uusia veroja, vaan ryhtyvät vastatoimiin niiden välttämiseksi. Kansainvälinen kilpailu takaa myös sen, että verojen kiristys yläpäässä saattaisi johtaa koulutetun väestön kiihtyneeseen aivovuotoon ulkomaille tai rahavirtojen valumiseen veroparatiisien suojaan entistä tehostuneemman verosuunnittelun  seurauksena.

Tässä tilanteessa voisimme suunnata katseemme verojen sijaan turhiin verovähennyksiin. Mikä voisi olla vähemmän perusteltua nykypäivänä kuin ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus? Valtiontalouden tutkimuslaitos on aiemmin arvioinut, ettei kyseistä vähennystä voida pitää aidosti tulonhankkimiskustannuksena. Siten sen vähennyskelpoisuudesta aiheutuu verotukea. Ay-jäsenmaksujen verovähennyksen hintalappu on vähintään 75 miljoonaa euroa. Tappiota valtiolle ei tämän kelpoisuuden poistamisesta aiheutuisi, mutta sen sijaan verotus samalla yksinkertaistuisi, joten siksi se olisi juuri nyt varteenotettava vaihtoehto hallitukselle.

 

JohannaVendelin
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen filosofian tohtori, opettaja ja 14-vuotiaan tytön äiti. Olen talous- ja arvoliberaali. Haluan edistää koulutusmyönteistä ja tutkimukseen pohjautuvaa politiikkaa. Helsingissä tulee mielestäni rakentaa suuremmalla vauhdilla ja korkeammalle. Viheralueet on suojeltava ja luonnon monimuotoisuuden arvostusta on nostettava.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu