Johanna Vendelin Ihmisten ja luonnon asialla

Perhevapaauudistus ei voi odottaa

  • Hyvä perhevapaauudistus lisää oikeudenmukaisuutta ja vähentää eriarvoisuutta
    Hyvä perhevapaauudistus lisää oikeudenmukaisuutta ja vähentää eriarvoisuutta

Ministeri Saarikon ilmoitus perhevapaauudistuksen kaatumisesta ja pääministerin myöhempi ilmoitus, että asiaa käsitellään hallitustriossa uudelleen, on osoitus ristiriidoista hallitustyöskentelyssä. Rakenteellisten uudistusten tekeminen näyttää olevan kovin kivuliasta nykyiselle hallitukselle.

Hallituspuolueiden keskinäinen syyttely ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa hallituksen toimintakyvystä. Syyllisten etsimisen sijaan tulisi kissa nostaa uudestaan pöydälle. Nyt tarvitaan avointa ja rakentavaa keskustelua perhevapaauudistuksen tavoitteista ja uusista toteutustavoista. Uudistuksen sysääminen seuraavan hallituksen harteille olisi suoranaista vastuunpakoilua.

Nykyinen perhevapaajärjestelmä kohtelee erilaisia vanhempia, lapsia ja perheitä eriarvoisesti. Perhevapaat on esimerkki lainsäädännöstä, joka on auttamattomasti vanhentunut. Lainsäädännössä ongelmia aiheutuu perhevapaiden ja -etuuksien osalta esimerkiksi silloin, kun lapsi adoptoidaan, lapsi sijoitetaan perhehoitoon, lapsella on etävanhempia tai lapsella on sateenkaariperhe.

Kelan selvityksen mukaan perhevapaat jakautuvat hyvin epätasaisesti: vuonna 2016 äidit pitivät vanhempainpäivärahapäivistä 90,5 % ja isät 9,5 %. Lasten kotihoidon tuen saajista naisia on 93 %.

Kelan raportissa todetaan edelleen, että naisten työllisyyden näkökulmasta kotihoidon tuki on ongelmallinen. “Kotihoidon tukea käyttävät enimmäkseen äidit. Pitkät hoitovapaat kotihoidon tuella heikentävät naisten työllisyyttä, ura- ja palkkakehitystä ja lopulta myös tulevaa eläkettä.  Naisten työeläke on keskimäärin 66 % miesten eläkkeestä. Kotihoidon tukea käyttävät pisimpään maahanmuuttajataustaiset sekä heikossa työmarkkina-asemassa olevat vanhemmat.” 

Lisäksi Kelan selvityksessä todetaan, että jokainen aiempi isien korvamerkittyä perhevapaa-oikeutta lisännyt perhevapaauudistus on lisännyt isien vapaiden käyttöä.

Perhevapaauudistus on siten ensiarvoisen tärkeää tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Hyvin toteutettu perhevapaauudistus toisi adoptio- ja monimuotoiset perheet samalle viivalle ns. “ydinperheiden” kanssa. Perhevapaiden osuuden tasaisempi jako vanhempien kesken edistäisi sukupuolten välistä tasa-arvoa ja sen pitäisi myös lisätä naisten työllisyyttä.

Naisten vapaaehtoinen jääminen kotiin hoitamaan lastaan on jokaisen oma valinta. Myös tällaista yksilön valintaa tulee kunnioittaa. Erilaisia työn ja perhevapaiden yhdistelmiä on edelleen kehitettävä. Kannustinloukut on poistettava, että myös pienituloiset vanhemmat voivat aidosti valita perhevapaiden ja työnteon välillä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Meillä vaimo meni töihin alta vuoden lasten syntymästä. Lapset menivät tarhaan. Eipä tuo lasten saaminen vaikuttanut mitenkään vaimon työuraan eikä eläkkeeseen. Itse olen aina ollut työssä, josta voin poistua tarvittaessa lähes milloin lystäsin. Suosittelen, että lasten ollessa pieniä perheessä on ainakin toisella liikkumavapaus asioiden hoitamista varten. Työ on aina lopultakin järjestelykysymys, vaikka muuta väitetään. Asia täytyy vain huomioida jo opintoja valitessa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"“Kotihoidon tukea käyttävät enimmäkseen äidit. Pitkät hoitovapaat kotihoidon tuella heikentävät naisten työllisyyttä, ura- ja palkkakehitystä ja lopulta myös tulevaa eläkettä. Naisten työeläke on keskimäärin 66 % miesten eläkkeestä. Kotihoidon tukea käyttävät pisimpään maahanmuuttajataustaiset sekä heikossa työmarkkina-asemassa olevat vanhemmat.”"

Ministeri Sipilän ja keskustapuolueen ideologiseen arvomaailmaailmaan perustuvat ratkaisut ja realistinen, hallitsematon maahanmuutto, ovat kestämättömässä ristiriidassa keskenään.

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216768-hall...

Pekka Iiskonmaki

Vain julkisen sektorin miehet ovat siihen joutilaita, joten ei sitä edes tarvita.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Vaikuttaa perhevapaauudistus politiikalta, jossa nostettaisiin poikkeustapauksien järjestely yleisen ja ihmislajin normaalin toiminnan edelle. Tällainen politikointi saattaa vaarantaa normaalia lajikehitystä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jotenkin minusta tuntuu, että nyt on menossa jonkinlainen iltalypsy... Yleensä tällaisissa tilanteissa syntyy kompromissi niin, että molemmat osapuolet saavat jonkun tahtonsa läpi. Mikä se on nyt Kokoomuksella ja Sinisillä, jos he saavat Keskustan jatkamaan perhevapaauudistusta? Mitä Keskusta pyytää vuorostaan Kokoomukselta ja Sinisiltä? Seurataanpa tilannetta. Arvelen, että kyllä tuleva viikko tuo vielä sen tiedon tullessaan. Ehkä Soteen ja maakuntahallintoon liittyen?... Näistä kahdesta katse kääntyy maakuntahallintoon...

Ironista, että usein hallituksen isojen poikien mittely sovitaan niin, että tuleekin yhden sijasta kaksi pahaa pienelle kansalaiselle - ei kuitenkaan samalle yksilölle, mutta samassa isommassa ryhmässä.

Mikä se toinen paha nyt on?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Nyt minua kyllä ihmetyttää. Yleensä liberaalit eivät kannata lastenhoidon monopolisointia valtiolle.

Eli minulle tulee nyt mieleen onko blogisti vasemmistoliberaali vaiko oikeistoliberaali. Kirjoituksen perusteella arvaisin ensimmäistä.

Toimituksen poiminnat