Johanna Vendelin Ihmisten ja luonnon asialla

Maakunta-sote on poikkeuksellisen härskiä aluepolitiikkaa

  • Liberaalipuolueen kannanotto
    Liberaalipuolueen kannanotto

On kaikkien kansalaisten etu viime kädessä, että valtio panostaa kasvukeskuksiin. Kaupunkien elinvoimaisuuteen ja vetovoimaan pitää satsata – on suorastaan järjenvastaista ajaa päinvastaista politiikkaa. Säästäminen kasvavista kaupungeista (muuttovoittokunnista) ja rahojen jakaminen kuihtuvalle maaseudulle (muuttotappiokuntiin) on suorastaan hölmöläisten politiikkaa. Ei maamme elintasoa ylläpidetä tai nosteta heikosti pärjääviä alueita tekohengittämällä. Rahoitusta tulee laittaa sinne lisää, missä kasvun siemenet ovat jo olemassa. Tämä tarkoittaa sitä, että elinkeinonharjoittamiselle on luotava entistä toimivammat puitteet järkevällä kaavoituksella ja infrastruktuurin kehittämisellä. Koulutettujen osaajien houkuttelemiseksi pitää paikallisen palvelutason olla myös kohdallaan. On oltava kouluja, päiväkoteja ja muita toimivia peruspalveluita tarjolla. Keskeisiä palveluita on kehitettävä alituiseen, ne eivät voi olla jatkuvan säästämisen oikea kohde.

Maakunta-soteen on valitettavasti sisäänrakennettu vääränlaisia elementtejä maan elinvoimaisuuden kannalta. Kepuloinnin koko laajuus on nyt alkanut vuotaa julkisuuteen. Hallituksen maakunta-sote –esitys sisältää pöyristyttävää aluepolitiikkaa, juuri sitä Keskustan junailemaa “hajautuspolitiikkaa.” Siinä perusperiaate on, että kiristetään ruuvia kaikkein parhaiten menestyvissä kaupungeissa ja jaetaan alati lisää rahaa niille alueille, jotka eivät omillaan pysty nykyistä palvelutasoa ylläpitämään.

Eniten ihmetyttää se, että onko päähallituspuolue Kokoomus nukkunut Ruususen unta hyväksyessään maakunta-soten sisältämän kepuloinnin kaikilla mausteillaan? Ovatko puolueen omat maakuntien terveysbisneslobbarit tärkeämpiä kuin pääkaupunkiseudun etu?

Mistä sitten on kyse? Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara avasi aiemmin asiaa omassa blogissaan toteamalla: “Tuskin yllättää ketään, että tässä suunnitelmassa on tarkoitus säästää Uudeltamaalta ja siirtää rahoja muiden maakuntien käytettäväksi. Tällä kertaa sitä ei kuitenkaan voida kompensoida veroja korottamalla, koska maakunnilla ei ole verotusoikeutta. Uudellamaalla on vaikeutettava palvelujen saantia. Jo vuonna 2020 Uudellamaalla on sotesta säästettävä 300 M€, mikä tarkoittaa runsaan 6 000 hengen työpanosta.”

Helsingin kaupunginhallituksen jäsenet (yksi edustaja kustakin puolueesta) julkaisivat HS:ssa tänään 7.3. mielipidekirjoituksen, jossa he tuovat esille omaa huoltaan sote-säästöistä Uudenmaan kohdalla. Otsikossa todetaan kaikki oleellinen: “Maakunta-sote vaarantaisi helsinkiläisten peruspalvelut.” Pormestari Jan Vapaavuori on siis saanut Helsingin merkittävimpiä poliitikkoja mukaansa kääntymään maakunta-sotea vastaan. He kehottavat kaikkia helsinkiläisiä kansanedustajia seuraamaan omaa esimerkkiään ja asettumaan rohkeasti maakunta-sotea vastaan.

Viesti on selkeä. Hallituksen maakunta-sote –ehdotus pitää sisällään Uudellemaalle erittäin epäedullisen valtionosuuksien laskentakaavan. Maakunta-sote olisi helsinkiläisille yksinkertaisesti heikennys nykyiseen, ei sosiaali- ja terveyspalveluita kehittävä uudistus. Maakunta-sotea nykyisessä muodossaan on siksi syytä vastustaa kaikin voimin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Samaa mieltä blogistin kanssa. Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun vanhuspalvelut ovat tälläkin hetkellä riittämättömät ja usein jopa huonot. Ei voi enää jakaa varoja enempää pois...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei se talous kovin tiukalla voi olla kun helsinkiläisten tuloveroa oli vara laskea puolella prosenttiyksiköllä. Sitä rahaa ei siellä vain haluttu käyttää vanhus- ym ihmisille tärkeisiin palveluihin vaan mieluummin alennettiin veroja. Vapaavuorelaisen kokoomuspolitiikan apua tarvitsevia hylkivä kylmä linja alastomimmillaan.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Pakkomuutetaan kaikki suomalaiset uudellemaalle ja myydään loput vaikka venäjälle. Varmaan maksaisi sen verran että saataisiin valtion velat kuitattua ja varmasti vielä rakennettua kaupunki utopia.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Lyhyesti suomennettuna: kehäkolmosen ulkopuolella asuvat suomalaiset eivät ole oikeutettuja yhtäläisiin hyvinvointiyhteiskunnan palveluihin, vaikka maksavat enemmän verojakin (korkeampi kunnallisvero. Verokertymä jää tietysti pienemmäksi, kun niitä vauraita verotettavia on vähemmän).

Miksi vauraat helsinkiläiset muuten tukevat köyhiä kaupunginosia? Eikö vaikkapa jakomäkeläisten tulisi tulla toimeen omillaan, kuten pelkosenniemeläisten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On kaikkien kansalaisten etu viime kädessä, että valtio panostaa kasvukeskuksiin."

Kaikki työttömät kerättävä kasvukeskuksiin ostamaan velkarahalla uusia asuntoja. Valtio takaa konkurssin.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Okei, joten maakunnista pitää suorittaa leikkausia koulutuksesta, vanhusten hoidosta terveydenhoidosta ja muutenkin heikentää heikompi osaisten asemaa. Kuulostaa aivan mainiolta ajatukselta,eikö vain.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tietävämpi sanoisi, että maakuntauudistus ja sote ovat kaksi toisistaan erillistä asiaa. Ilman maakuntahallintoa ei tule tätä tai mitään muutakaan sotea. Vaihtoehto on täysi markkinamalli ilman valinnanvapautta.

Pirkanmaalla Pihlajalinna alkoi leviämään maakunnan reunoilta kohti keskuskaupunkia ja neuvottelee jo Nokian sotevastuista Tampereen naapurissa. Liberaalit voivat huoletta muodostaa omat kantansa vastuista vapaasti, mutta demareilta haluaisin kuulla, onko tämä se heidän vaihtoehto.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Turha esittää, että Helsinki kovin pitkään saa yksin monopolina järjestää omat sote-palvelunsa. Yksityiset on pakko päästää tasapuolisesti kilpailemaan oman palvelutuotannon kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei julkinen puoli edes lähde kilpailuun vaan luovuttaa heti kättelyssä perusterveydenhuollossa. Julkinen saa hoitaa sitten pienet paikkakunnat jonne yksityinen ei viitsi lähteä sekä tietenkin erikoisairaanhoidon jossa ne varsinaiset kustannukset ovat.

Toimituksen poiminnat