Etämyynti uhkaa Alkon ikiaikaista monopolia

STM:n virkamiehet ovat palanneet kesälomiltaan takaisin töihin. Ensi töikseen nämä virkaintoiset viskaalit ovat mitä ilmeisemmin kokoustaneet hallituspuolue Keskustan ja Alko Oy:n edustajien kanssa. Nämä ovat kaikesta päätellen päättäneet yhteistuumin edistää Alkon etuja pieni tuskanhiki otsallaan. Toisin sanoen STM:ssä haluttiin kiiruhtaa heinäkuussa, eduskunnan ollessa vielä kesälomilla, sellaista täydentävää lakia, joka pönkittäisi ja suojelisi Alkon monopoliasemaa. Tämä siksi, että hallituspuolue Kokoomus otti kesän puoluekokouksessaan kantaa alkoholin etämyyntikieltoa vastaan. Lisäksi Kokoomus asettui myönteiselle kannalle Alkon monopolin purkamisen suhteen. Kenties virkamiesten oli jopa syytä keskeyttää kesälomansa, koska harmaa pilvi oli yllättäen ilmestynyt Alkon taivaalle kesken mitä parhaimman terassikauden ja alkoholin myyntisesongin.

STM:n EU:lle heinäkuussa toimittamassa lakiluonnoksessa kaikki yli 2,8% alkoholin etämyynti ehdotetaan kiellettäväksi Suomessa. Ruuvia on kiristetty huhtikuun jälkeen, koska aiemmassa ministeriön työryhmän esityksessä olisi kielletty vain yli 5,5% alkoholin etämyynti. Prosenttirajan siirto alaspäin on sinänsä samantekevää näpertelyä kaikille todellisille viini- ja olutharrastajille, joita nettitilaamisen rajoittaminen erityisesti koskisi. Alkossa luonnollisesti halutaan pelata varman päälle: mikään ei saa horjuttaa nykyistä monopoliasemaa. Valtion omistajuus tarkoittaa, että myös STM:n virkamiehet toteuttavat kuuliaisesti Alkon sanelemaa politiikkaa.

Keskioluen (alle 5,5 % alkoholin) nettitilaajat lienevät tosiasiassa harvassa, koska ainakin kaikki tuntemani laatutietoiset olutharrastajat eivät halua rajoittaa makunautintojaan pelkkään laimeaan lageriin. Myös useimmille todellisille alkoholin suurkuluttajille perinteinen keskari maistuu edelleen niin talvipakkasilla kuin kesähelteilläkin. Mitään nettitilauksia kiihdyttävää tekijää tuskin siis on näköpiirissä. Monet viinintuottajat ovat kuitenkin lopettaneet viinin toimittamisen Suomeen kaiketi Suomen epämääräisen alkoholipolitiikan takia. Tältä kannalta alkoholilainsäädännön selkeyttäminen on enemmän kuin aiheellista, mutta se pitää tehdä järkiperustein eikä monopolin ehdoilla.

Etämyyntikiellolla ei ole mitään tekemistä alkoholihaittoja aidosti ehkäisevän alkoholipolitiikan kanssa, vaan kysessä on – toivottavasti – viimeinen ja hieman jo epätoivoiseltakin kuulostava yritys suojella Alkon monopoliasemaa. Tosiasiassa kaikenlainen alkoholin etämyyntikielto loukkaa räikeästi EU:n perusperiaatteita tavaroiden ja elintarvikkeiden vapaan liikkuvuuden suhteen. Kenenkään suomalaisen ei tulisikaan hyväksyä hallitukseltaan toimenpiteitä, joissa yritetään rajata kansalaisten vapautta ohi EU:n sallimien vapauksien. Suomi on osa EU:ta, joten alkoholipolitiikkaa olisi järkevää viedä EU:n viitoittamaan suuntaan.

Puheet “suomalaisesta kansanluonteesta” voidaan täysin unohtaa, koska olemme jo nähneet käytännössä, miten uuden alkoholilain myötä alkoholin kulutus ei räjähtänytkään pilviin. Alkoholin kulutuksemme seuraa pikemminkin euroopplaista laskevaa trendiä, kun nuorison juominen näyttää vähenevän. Monopolia on siten turha enää nykypäivänä puolustella alkoholihaittoihin vedoten. Täysin perusteltua eurooppalaista politiikkaa olisi purkaa Alkon monopoliasema kokonaan. Me emme täällä Pohjolan perukoilla tarvitse monopoleja “terveyshaittoja ehkäisemään” sen enempää kuin muutkaan sivistyneet maat. Paukut olisi sen sijaan laitettava alkoholihaittoja ennaltaehkäisevään työhön nuorison parissa. Ratkaiseva tekijä alkoholihaittojen ehkäisyssä on se, miten hyvin onnistumme ehkäisemään nuorten syrjäytymistä.

Alkoholin ei pitäisi olla jatkuvan mediahuomion kohteena. Alituinen alkoholista vatvominen julkisuudessa on todennäköisesti pitemmällä aikavälillä haitallista ja voi suorastaan vääristää suhdettamme alkoholiin. Täysin tavanomaista eurooppalaista elämää olisi se, että apua tarvitseville on tarjolla laadukasta hoitoa, mutta toisaalta ihmiset voisivat ostaa illallisviininsä tai -oluensa vapaasti lähikaupasta tai nettikaupoista niin halutessaan.

JohannaVendelin
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen filosofian tohtori, opettaja ja 14-vuotiaan tytön äiti. Olen talous- ja arvoliberaali. Haluan edistää koulutusmyönteistä ja tutkimukseen pohjautuvaa politiikkaa. Helsingissä tulee mielestäni rakentaa suuremmalla vauhdilla ja korkeammalle. Viheralueet on suojeltava ja luonnon monimuotoisuuden arvostusta on nostettava.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu