Johanna Vendelin Ihmisten ja luonnon asialla

Puoluetukien korottaminen on vastuutonta

  • Puoluetukien korottaminen on vastuutonta

Rinteen hallituksen pyrkimys kasvattaa julkisia menoja on erittäin huolestuttavaa, koska se on omiaan viemään Suomea kohti suurempaa taloudellista ahdinkoa. Tästä viimeisimpänä osoituksena ovat Viisikon suunnitelmat korottaa puoluetukea. Saksalaisen talouslehti Wirtschaftswochen teettämän kyselyn mukaan Suomessa maksettiin vuonna 2012 EU:n toiseksi eniten puoluetukea äänestäjää kohti. Näin ollen järkevä suuntaus onkin ollut puoluetukien laskeminen. Tältä pohjalta Viisikon perustelut puoluetuen korotustarpeelle tuntuvat varsin ontoilta:

“Ollaan useita kymmeniä prosentteja jäljessä siitä, mitä se on aikaisemmin ollut.”

Tällaisin argumentein voisi perustella melkein mitä tahansa muuta asiaa. Suomen talouden suotuisan kehityksen kannalta tällainen argumentointi on kuitenkin erittäin haitallista. 

Suomi on jo nyt kaikkien ennusteiden mukaan huippulukemin eläköitymässä (kts. kuva). Tätä kehitystä vahvistaa Suomen syntyvyyden kääntyminen radikaaliin laskuun. Eläköitymisen seurauksena huoltosuhde vääjäämättä heikkenee. Mitä tekee Viisikko hillitäkseen tätä ongelmaa? Kasvattaa julkisia menoja!

Mahdoliset järkiperäiset toimenpiteet heikkenevän huoltusuhteen hillitsemiseksi ovat julkisten menojen pienentäminen sekä työperäisen maahanmuuton lisääminen.

Liberaalipuolueen kanta puoluetukiin on selkeä: "Puoluetukiin käytettävää summaa on pienennettävä. Puoluetukijärjestelmää on muutettava oikeudenmukaisemmaksi niin, että puoluetuen määrä määräytyy saatujen äänien perusteella."

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen varapuheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Onko puoluetuen korotuksella jotain tekemistä huoltosuhteen, eläköitymisen, syntyvyyden tai talouden suotuisan kehityksen kanssa? No ei ole.

7,4 meurin korotus tukeen osoittaa ainoastaan pelisilmää ja kasvattaa ansaittua kiukkua kansalaisissa. Siksi tuo tehdään heti eikä vaalien alla neljän vuoden päästä. Mutta sitä voi vastustaa myös muuten kuin väittämällä että syntyvyys laskee tai eläköityminen kasvaa jos puoluetukea korotetaan.

Käyttäjän JohannaVendelin kuva
Johanna Vendelin

Kuten kirjoituksessani totesin, niin julkisten menojen karsiminen ja työperäisen maahanmuuton lisääminen olisivat mielestäni hyviä keinoja huoltovajeen (mikä aiheutuu eläkeläisten ylisuuresta määrästä suhteessa työikäiseen väestöön) vähentämiseksi. Puoluetuet ovat toki vain pieni osa julkisista menoista. Katson, että suunta kaikissa puoluetukien tyyppisissä julkisissa menoissa pitäisi olla kuitenkin alaspäin. Puoluetukien karsimisesta kun eivät kansalaiset mitenkään kärsi. Päinvastoin, puoluetuet hyödyttävät lähinnä poliittista eliittiä, kuten kaikkia hallituspuolueita itseään. Ne eivät kuitenkaan nykyisellään palvele demokratiaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onhan se tehtävä heti, jotta ehtii saada korotettua tukea. Tätä uudistusta Halla-aho tai Orpokaan ei oikeasti vastusta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #22

Vihreiden poliittisessa ohjelmassa ei muistaakseni ole mitään asiasta, joten puolueen kanta asiaan on avoin. Kokonaisuuden kannalta tuo on pieni asia joka kuitenkin helpottaa perinteisiin puolueisiin nähden aliresurssoidun vihreän puolueen asemaa joten veikkaisin, ettei tämän hyväksyminen ole vihreille mitenkään vaikeaa.

Huomasitko muuten, että eduskuntavaaleissa oli 7 ehdokasta joiden budjetit menivät yli 100.000 ja näistä kuusi oli kokoomuslaisia ja yksi kristillinen? Tällaiset pikkuiset faktat pistävät miettimään kuinka paljon ostettu näkyvyys vaikuttaa puolueiden toteutuneeseen kannatukseen. Tätä sivuten itse kannatan vaalirahalle kattoa joka voisi olla luokkaa 50.000.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Olen aika varma että minkään puolueen ohjelmassa ei ole puoluetuen nostamista. Mutta vastaus oli Börjelle joka naljaili miten oppositiopuolueiden johtajat eivät vastusta asiaa samalla kun oman puolueen pj on päättämässä puoluetuen korottamisen puolesta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Suomessa annetaan puoluetukia vain eduskunnassa istuville puolueille mutta ei lainkaan ulkopuolisille puolueille.

Parempi on jakaa rahaa juuri sen mukaan, että paljonko ääniä on kertynyt puolueelle n / ? €. Eikä siten, että sulle ja mulle jaellaan.

Toinen tapa olisi niin, että kaikki puolueet voivat vaaleissa mainostaa ja laittaa valtion piikkiin mutta mainoksissa on oltava kattorajat. Tällaiset rajat voivat hillitä esim. median tapaa rahastaa näkyvyydellä.

Käyttäjän JohannaVendelin kuva
Johanna Vendelin

Juuri näin. Puoluetuet eivät nykyisessä muodossaan edistä demokratiaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eli samalla kun puoluetukea pitäisi leikata, sitä pitäisi demokratian nimissä jakaa myös vaaleissa rannalle jääneille puolueille?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #5

@5. Pitäisi, kiinteällä äänestäjä per euromäärällä, euromäärä on tosin auki, koska emme tiedä miten sen kanssa asia pitää ratkaista, silloin voidaan kaikki olla yhtä mieltä, että puolueiden tasa-arvoisuus toteutuu ja kaikki lähtee samalta viivalta.

Kannattaa myös muistaa, että PS sekä Vihreät aikoinaan hädin tuskin pääsivät äänikynnyksen yli, ovat itse sementoineet sen kynnyksen varmistaakseen, että ettei uusia vahingossa tule.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Puoluetuki on noin 30 miljoonaa ja ääniä annetaan noin 3 miljoonaa. Aika helppo lasku näin lyhyelläkin matikalla.

Nyt pitäisi vain pitäisi selvittää, miksi esimerkiksi eduskunnan ulkopuolelle jääneille liberaaleille pitäisi maksaa 50 000 euroa vuodessa. Hyvästä yrityksestä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #10

@10. En minä sitä sanonut missään, että pitäisi maksaa enemmän vaan siitä, että kaikille puolueille maksetaan yhtä tasan euromäärä per äänestäjä, joka kävi äänestämässä. Ei ole mitään suurempaa tai pienempää euromäärää per äänestäjä vaan kaikki saavat yhtä paljon rahaa ja sitä katson tasa-arvoisemmaksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

30 miljoonaa jaettuna 3 miljoonalla on aika lailla kymppi per ääni.
Tuolla logiikalla liberaaleille pitäisi maksaa jälkikäteen 50 000 euroa vuodessa saamastaan 5000:sta äänestä.

Edelleen minulle on epäselvää, miksi pitäisi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #12

@12. Et kyllä ymmärtänyt. Jos se määriteltäisiin kiinteäksi vaikka 2 euroa per puolueelle äänen antanut äänestäjä, niin siinä säästyy puoluetuesta pois ne rahat muuhun käyttöön mutta toimii tasa-arvoisena kaikille rekisteröidyille puolueille, ketkä ovat saaneet yli 5000 kannatuskorttia ja ovat käyneet vaalit jo kertaalleen.

EDIT: Pieni lisäys.

Käyttäjän JohannaVendelin kuva
Johanna Vendelin Vastaus kommenttiin #10

En pidäkään maksaa ellei saada riittävästi ääniä. En toki ehdota, että KAIKILLE pitäisi maksaa puoluetukea eli johonkin se äänikynnys toki pitäisi asettaa. Esimerkiksi vaaliliitostamme Petrus Pennanen sai EK-vaaleissa 4706 ääntä, millä olisi päässyt läpi jostain muusta listalta. Mielestäni tuossa on hyvä esimerkki, missä tapauksessa voisi puoluetuen murusia jakaa.

Käyttäjän JohannaVendelin kuva
Johanna Vendelin Vastaus kommenttiin #5

Puoluetukea voidaan varsin hyvin leikata ja samalla voidaan muuttaa järjestelmää oikeudenmukaisemmaksi niin, että jaetaan tuki saatujen äänten perusteella. Nykyisen suuruisille hulppeille puoluetuille ei ole mielestäni perusteluja. Kyllä SAK syntyneen vajeen helposti korjaa asianosaisille. Lisäksi tuolle 7,4 miljoonalle eurolle löytyy varmasti parempaakin käyttöä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Paljonko puoluetukea 5014 äänestä sitten pitäisi saada?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onhan se näkemys tuokin. Puoluetuki kuitenkin on paras lääke sille, ettei rahavalta yksin määrää, keitä ehdokkaista nostetaan esille. Ihannetila on, että kaikilla eduskuntapuolueilla on suhteessa edustajamääriin saman tasoiset mahdollisuudet saada ehdokkaitaan esille.

Demokratian toteutumista voidaan puolestaan parhaiten tarkastella, miten kussakin puolueesa ehdokasasettelu toteutetaan. Sosialidemokrtaatit valitsevat ehdokkaansa sisäisillä äänestyksillä. Sopuratkaisukin on mahdollinen eli se, että ehdokkaita ilmantuu vain se määrä, mitä siinä vaalipiirissä on ehdokasmäärän yläraja. Minusta on parasta, että ehdokkaaksi tarjokkaita on enemmän kuin välttämättä tarvitaan. Varsinkaan liikkeellä ei kannata olla vajain listoin. Saa toki olla, mutta se heikentään pulueen vaalimenestystä.

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela

Puoluetuen korottaminen on räätälöity keskustaa varten.
Kymmenet pudonneet edustajat ja heidän mukanaan menetetyt tukirahat pitää kompensoida puoluetuen korotuksella.

Käyttäjän JohannaVendelin kuva
Johanna Vendelin

Varmaankin näin. Omia etujahan siellä hallituksessa painotetaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Täytyy myöntää, että puoluetukien ja julkisen talouden tasapainon yhdistäminen keskenään vie uskottavuuttasi.

Itse pidän kohtalaisen korkeaa puoluetukien määrää hyvänä asiana, sillä se vähentää puolueiden riippuvuutta muista rahoittajista. Suoraan sanottuna minusta on parempi, että meillä on kansanedustajia eikä OYAb:n edustajia.

Puoluetukien jakamisen oikeudenmukaisuuteen voisi kyllä panostaa, nythän se menee niin, että puoluetukea saavat puolueet kansanedustajamäärän perusteella ja yli 2% valtakunnallisen kannatuksen saanut puolue voi saada osan yhden kansanedustajan tuesta hakemuksella. Voisi hyvin olla suoraan riippuvainen puolueen kannatuksesta.

Käyttäjän JohannaVendelin kuva
Johanna Vendelin

En väitä, että puoluetukien karsiminen tasapainottaisi julkista taloutta. Kyse on enempi periaatteesta, miten ajattelutapaa pitäisi muuttaa. Mielestäni Suomella ei ole varaa kasvattaa entisestään julkisia menoja, ei pieniä eikä suurempia. Mielelläni ohjaisin tuon 7,4 miljoonaa euroakin tutkimukseen ja koulutukseen. Näillä sektoreilla lisärahaa oikeasti tarvittaisiin. Sen sijaan näen puolueet ja esimerkiksi suuryritykset tahoina, jotka eivät lisää julkista tukea tarvitse.

On meillä nytkin jo hallituksessa SAK:n ja MTK:n edustus. Eivät puoluetuet poista puolueiden sidonnaisuuksia millään tavalla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ehdottamasi tilanne antaisi lisää etua SAK:n MTK:n ja EK:n suosikeille (jostain syystä unohdit viimeisen). Yleisellä tasolla kommenteissasi on pieni ristiriita, pidät puoluetukea merkityksettömänä mutta vaadit sen tasapuolisempaa jakoa. Miksi jos sillä ei ole merkitystä?

Käyttäjän JohannaVendelin kuva
Johanna Vendelin Vastaus kommenttiin #18

En suinkaan pidä puoluetukea "merkityksettömänä", mutta miksi ihmeessä Suomen pitäisi ylläpitää EU:n huipputasoa puoluetuessa?

Vanhoilla puolueilla on kiistattomia sidonnaisuuksia. EK:n edustusta ei käsittääkseni tällä hetkellä löydy hallituksesta.

Haluan edistää demokratiaa ja yksi oleellinen asia on järjestelmien oikeudenmukaisuus. Nykyinen puoluetuki pönkittää lähinnä vanhojen puolueiden valta-asemaa. Kuitenkin äänestäjäkunta on yhä enemmän sirpaloitumassa mielipiteidensä suhteen. Myös uudistuksia aidosti kannattava vähemmistö tarvitsisi enemmän vastinetta äänilleen. Valitettavasti nykyinen poliittinen järjestelmämme on rakennettu uudistuksia vastustavaksi. Tämä on sääli.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #19

@19. Vielä vähän kauemmas historiaan kun katsellaan, niin ei ole silloinkaan tuettu ulkopuolisia puolueita, on vain tuettu vanhoja puolueita ja nämä ovat aikojen saatossa rakentaneet minkälaisia himmeleita, minne jaetaan "puoluetuet" mihinkin ja haetaan mitäkin tukia. Nämä uudet ulkopuoliset puolueet eivät saa samoja etuuksia kuin mitä vanhat aikoinaan saivat.

Olen varma, että he pelkäävät luurankojen ilmestyvän kaapeistaan, jos journalistiset toimittajat viitsisivät kaivella kaikista esiin ja säännöllisesti, niin johan muuttuu ihmisillä näkemys puolueesta, jonka piti olla rehellinen.

Siksi on kiinnostavaa tietää, että miksi vanhat puolueet eivät lähde avoimesti ja läpinäkyvästi julkaisemaan omia päätöksiä tai talouspäätöksiään kaikille nähtäväksi.

Piraatit toimivat näin ja on toivottu, että samanlainen kimmoke tarttuisi vanhoihin puolueisiin. Eipä vaan ole näkynyt.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Ehdotan että jokaiselle äänioikeutetulle annetaan lipuke, jolla voi antaa puoluetuen (esim 10 eur/nuppi) haluamalleen puolueelle. Lappu voidaan jakaa kaikille kansalaisille joko suoraan postissa tai sähköisesti. Käyttämättä jäänyttä lappua (tukea) ei jaeta.

Muuta tukea ei saa vastaanottaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@23. Tuokin olisi toimiva tapa, mutta ei voida muka päättää, että paljonko yksi äänestäjä maksaa puolueelle sellaisena puoluetukena kuin joku Jannen sanoma 30 miljoonaa, joka jaetaan vain istuvien eduskuntapuolueiden joukossa? Sitten Janne kuvittelee, että liberaalille maksetaan 50 000 euroa per nuppi, niin se ei sillä toimi vaan tasaisesti.

2€/Kokoomus
2€/Keskusta
2€/SDP
2€/Vihreät
2€/Vasemmisto
2€/Kristillisdemokraatit
2€/RKP
2€/ PS
2€/ Liike Nyt

Jokainen puoluetta äänestänyt maksaa näille tuon 2€ summan.

Eikö sellainen järjestely tunnu tyhmältä vai viisaalta?

Ainoat poikkeukset ovat rajoittajat kuten tuossa Liike Nyt:ssä näkyy ja nyt sitä halutaan puolueeksi vaikka he eivät olleet aluksi sitä vaan valitsijayhdistyksen kautta.

Olihan aikoinaan joku bitcoinin kautta maksanut 11 000 euroa ja siitä ilmoitettiin heti Piraattipuolueen toimesta vaalirahoitukseen mutta käyttäjää ei voitu tunnistaa. Vaaliraja oli tuolloin 800-1500 euroa, jotta hänen nimensä ei tunnistettaisi. Mutta mistä sen muka tietää, kun raja tuntuu häpyilevän siinä missä verotoimisto ilmoittaa rajaksi 30 000? mutta sitä alempi tai ylempi olisi jotenkin syyllistävää?

Tuollaiset sekopäiset lukemat eivät vain anna luotettavaa luettavaa, niin helposti päädytään siihen, että ratkaisu on sama euromäärä per äänestäjä ja jokaisille, ketkä puolueet ovat saaneet n * äänimäärän.

Ei se niin kovin vaikeaa ole ruveta rakentamaan täysin uutta tapaa mutta näillä vanhoilla puolueilla on tapana puolustaa jo tehtyjä päätöksiä ja myös puoluetukiaisia, mitkä ei voida pitää oikeutettuina.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Eihän tuo valtion budjetissa paljon näy, pisara valtameressä, mutta puoluetukea voisi kyllä leikata 50%, ja silti se olisi vielä lähes kaksinkertainen EU-maiden keskiarvoon per äänestäjä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Päinvastoin. Puolutukea lisäämällä 200% vuosittain saadaan työpaikkoja, joita luvattiin.

Toimituksen poiminnat